Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΑΣΤΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΙΟΥ

Ο Κριός μπορεί να μη φημίζεται για τις γαστριμαργικές του αδυναμίες όπως ο γειτονικός του Ταύρος, αφού το πρώτο ζώδιο του κύκλου έχει άλλες προτεραιότητες. Μπορεί να τρώει «στο πόδι» καθώς η ενεργητικότητά του τον σπρώχνει σε μια συνεχή μάχη στον επαγγελματικό στίβο. Επιλέξαμε το «πιάτο του» με δύο κριτήρια: Πρώτο, έχει αρκετές θερμίδες που σίγουρα το κριάρι έχει ανάγκη. Δεύτερο, ταιριάζει πολύ στο κλίμα της εποχής, αφού στη γεύση, θυμίζει πολύ την παραδοσιακή μαγειρίτσα!

ΜΠΟΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΗ  (Συνταγή από τη Στερεά Ελλάδα)

Υλικά για 4 άτομα

- Τέσσερις αρνίσιες μπόλιες (σκέπες αρνιού)
- Μία μέτρια συκωταριά
- Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
- Τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια
- Ένα κρεμμύδι
- 100 γραμμάρια κουκουνάρια
- Ένα ματσάκι άνηθο
     - Ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- Ένα μέτριο μαρούλι
- Τρία λεμόνια
- 100 γραμμάρια φέτα κομμένη σε κομματάκια
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Τρία αυγά
- Μία κουταλιά της σούπας αλεύρι
- Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάτε τη συκωταριά σε βραστό νερό για πέντε λεπτά. Την ξεπλένετε και την κόβετε σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο, το σκόρδο και το μαρούλι. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα υλικά σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα κουκουνάρια, το ρύζι, τη συκωταριά και το αλεύρι. Τα «σβήνετε» με το χυμό των δύο λεμονιών, και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά.

Βάζετε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν. Στη βρασμένη γέμιση, προσθέτετε τα 2 αυγά χτυπημένα, τη φέτα και το αλάτι με το πιπέρι. Απλώνετε ένα κομμάτι μπόλιας σε πυρίμαχο σκεύος. Στρώνετε από πάνω μία ποσότητα από τη γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν οι μπόλιες και η γέμιση. Τελειώνετε απλώνοντας ένα κομμάτι μπόλιας που αλείφετε με ένα χτυπημένο αυγό. Ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά και σβήνετε στο τέλος με το χυμό του τρίτου λεμονιού.   

                                                                                                                                                  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου